Symptomatologie a specifické rysy chronické gastritidy způsobené infekcí Helicobacter pylori v dětském věku v české populaci - epidemiologicko-klinická, endoskopická a histomorfologická studie - Sýkora, Josef; Kuntscherová, J; Stožický, František; Vincent, P; Lasalle, Martin E. de; Gottrand, F; Varvařovská, Jana (Časopis lékařů českých, 2002)
Východisko. H. pylori je hlavní příčinou primární chronické gastritidy a gastroduodenálních vředů u dětí a dospělých. Nedostatek informací je o vztahu mezi infekcí H. pylori, klinicko-patologickými projevy a dlouhodobými důsledky infekce v dětském věku. Cílem naší studie bylo porovnat epidemiologicko-klinické projevy infekce H. pylori s chronickou gastritidou neznámé příčiny nevyvolané infekcí H. pylori v české dětské populaci. Metody a výsledky. Soubor tvořilo 92 dětí (55 chlapců, 37 dívek) (průměrný věk 13,8±3,5 roku), 51 dětí s chronickou gastritidou H. pylori pozitivní a 41 dětí s chronickou gastritidou bez infekce H. pylori. Epidemiologické, demografické, klinické, endoskopické a histologické údaje hodnoceny podle (Epi info software). Nebyl statisticky významný rozdíl ve věku a pohlaví, významný rozdíl byl zjištěn v nižší úrovni vzdělání obou rodičů u H. pylori pozitivních dětí (p<0,05) a menším počtu místností bytu (p<0,01). Nebyly zjištěny statisticky významné rozdíly v klinických příznacích a specifických projevech. Děti s H. pylori infekcíměly však významně vyšší skóre v omezení denní aktivity než děti bez H. pylori infekce (p<0,01). Mezi oběma skupinami byl významný rozdíl ve výskytu extradigestivních projevů (chronická urtica, refrakterní sideropenická anémie) (p<0,05). Z 51 dětí bylo H. pylori pozitivních, 21 (41,6 %) bylo cagA pozitivních a 15 (30,3 %) vacA pozitivních. Nodularita antrální sliznice byla častější u dětí infikovaných H. pylori než u H. pylori negativních (p<0,000001). Nebyl rozdíl v erytému sliznice, krvácení a vředových lézí. Kolonizace žaludeční sliznice H. pylori byla stejná v korporální i antrální sliznici u H. pylori infikovaných dětí. Chronická gastritida byla závažnější u dětí H. pylori pozitivních než H. pylori negativních. Statisticky významný rozdíl byl v neutrofilní infiltraci, slizničním edému, infiltraci mononukleárními buňkami, výskytu lymfoidních foliklů, místu a rozsahu zánětu v žaludeční sliznici. Nebyl rozdíl ve výskytu foveolární hyperplazie, slizniční atrofie, intestinální metaplazie a erozí. Závěry. Chronická gastritida při infekci H. pylori může být považována za specifickou samostatnou formu v dětském věku spojenou s klinickými projevy u části dětské populace v České republice. Epidemiologická opatření by mohla mít vliv na rozvoj onemocnění způsobených H. pylori v dětském věku.
Keywords: Anemia, Hypochromic; Male; Histological Techniques; histologické techniky; hypochromní anemie; gastroskopie; Česká republika; Child; histologie; dítě; mužské pohlaví; urtikarie; Helicobacter Infections; Gastroscopy; Czech Republic; Gastritis; gastritida; Urticaria; lidé; finanční podpora výzkumu jako téma; ženské pohlaví; Humans; Helicobacter pylori; Research Support as Topic; Female; Histology; infekce vyvolané Helicobacter pylori