Současná farmakoterapie asthma bronchiale u dospělých - Pauk, Norbert; Zatloukal, Petr (Remedia, 2002)
Asthma bronchiale je nejčastější chronické onemocnění u dětí a jedno z nejčastějších chronických onemocnění u dospělých. Jeho prevalence celosvětově stále narůstá. Článek se zabývá moderním přístupem k léčbě astmatu u dospělých s cílem dosažení plné kontroly nemoci. V dlouhodobé terapii se stala protizánětlivá léčba reprezentovaná inhalačními kortikosteroidy základním článkem v péči o astmatika. U středně těžkých a těžkých forem se pak plně uplatňuje kombinovaná léčba, zejména s využitím dlouhodobých β2-sympatomimetik.
Keywords: Anti-Asthmatic Agents; antagonisté leukotrienů; Xanthines; aplikace inhalační; antiastmatika; Leukotriene Antagonists; Administration, Inhalation; xanthiny; příznaky a symptomy; Signs and Symptoms; bronchiální astma; Adrenal Cortex Hormones; hormony kůry nadledvin; Asthma