Nová missense mutace 574CT v genu SURF1 - biochemická a molekulárně genetická studie u sedmi dětí s Leighovým syndromem - Čapková, M; Hansíková, Hana; Godinot, C; Houšťková, Hana; Houštěk, Josef; Zeman, Jiří (Časopis lékařů českých, 2002)
Východisko. Leighův syndrom, subakutní nekrotizující encephalopatie, je závažné onemocnění ze skupiny mitochondriálních poruch energetického metabolizmu. Klinicky se obvykle projevuje v prvním až třetím roce života rychle progredujícím neurodegenerativním onemocněním se zástavou a regresem psychomotorického vývoje. Onemocnění je nejčastěji způsobeno poruchou funkce cytochrom c oxidázy (COX) na podkladě mutací v SURF1 genu, který kóduje protein vnitřní mitochondriální membrány zapojený do biogeneze a asemblace COX. Metody a výsledky. Aktivity komplexů mitochondriálního dýchacího řetězce v izolovaných lymfocytech, trombocytech, svalových mitochondriích a kultivovaných fibroblastech byly stanoveny spektrofotometricky. U sedmi dětí s Leighovým syndromem jsme nalezli generalizovanou poruchu funkce COX. Dvourozměrná elektroforéza mitochondriálních proteinů ukázala změněný asemblační obraz COX. Western blot analýza mitochondrií nebo mitoplastů s anti-hSurf1 protilátkou (dar Dr. E. A. Shoubridge) ukázala u pěti vyšetřovaných dětí nepřítomnost Surf1 proteinu. Molekulárně genetická analýza prokázala u šesti ze sedmi vyšetřovaných dětí přítomnost známých mutací v SURF1 genu, u sedmého dítěte byla nalezena nová, dosud nepopsaná mutace 574C>T. Závěry. Diagnostika mitochondriálních onemocnění vyžaduje úzkou spolupráci postižených rodin s kliniky a specializovanými laboratořemi. Léčba Leighova syndromu je pouze symptomatická a prognóza onemocnění je krajně nepříznivá. Včasná diagnostika na biochemické a molekulárně genetické úrovni je nezbytná pro potřeby genetického poradenství a prenatální diagnostiky v postižených rodinách.
Keywords: Research Support as Topic; Leighova nemoc; molekulární biologie; Humans; Child; Leigh Disease; Genes; lidé; Electron Transport Complex IV; Membrane Proteins; dítě; mutace; Molecular Biology; respirační komplex IV; Mutation; geny; Mitochondria; mitochondrie; finanční podpora výzkumu jako téma; membránové proteiny