Kontinuální venovenózní hemodiafiltrace (CVVHDF): vliv na globální hemodynamiku a energetickou rovnováhu gastrické mukózy u kriticky nemocných - Rokyta, Richard; Šrámek, V; Matějovič, Martin; Hora, Petr; Novák, Ivan (Anesteziologie a neodkladná péče, 2002)
Cíl studie: Zhodnotit vliv zahájení kontinuální venovenózní hemodiafiltrace (CVVHDF) na globální hemodynamiku, kyslíkový transport a energetický metabolismus žaludeční sliznice. Typ studie: Prospektivní klinická studie. Pracoviště: MJIP, 1.interní klinika, LF a FN UK Plzeň. Pacienti: 14 kriticky nemocných s akutním renálním selháním. Metodika: Gastrický mukózní pCO2 (pgmCO2) byl měřen pomocí gastrické tonometrie před zahájením CVVHDF, a poté v 1., 2., 3. a 6. hod CVVHDF. Následně byl vypočítán gradient mezi gastrickým mukózním a arteriálním parciálním tlakem CO2 (pCO2 gap). Globální hemodynamické parametry byly měřeny invazívně (arteriální a plícnicový katétr). Výsledky: pCO2 gap se během 6hodinového sledování signifikantně neměnil. Střední arteriální tlak, srdeční výdej a celotělová spotřeba kyslíku se během studie rovněž neměnily, i když nastal signifikantní vzestup systémové vaskulární rezistence. Závěr: ZahájeníCVVHDFu hemodynamicky stabilních kriticky nemocnýchmá minimální vliv na globální hemodynamiku a neovlivňuje energetickou rovnováhu gastrické mukózy
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; Gastric Mucosa; Hemodynamics; hemodynamika; Hemodiafiltration; lidé; Research Support as Topic; Acute Kidney Injury; hemodiafiltrace; žaludeční sliznice; akutní poškození ledvin; Humans