Reakční fraktální dimenze uvolňování skopolaminiumbromidu z hydrogelu - Zatloukal, Zdeněk (Česká a slovenská farmacie, 2002)
Pro kinetiku uvolňování prvního řádu je charakteristická lineární závislost rychlosti uvolňování nauvolněném množství léčiva, přičemž trojnásobek absolutní hodnoty exponentu mocninné funkcevyjadřuje reakční fraktální dimenzi DR. Uvolňování skopolaminiumbromidu z hydroxypropylmethylcelulózovéhohydrogelu bylo nejprve vyjádřeno kinetikou prvního řádu s odhadem DR v rozmezí2,98–3,00. Využití mocninné rovnice s exponentem uvolňování n umožňuje předpoklad o mechanizmuuvolňování. V rozmezí n=0,505–0,550 je odhadnuta DR = 2,46–2,94. V této oblasti převládáuvolňování mechanizmem Fickovy difuze. Pro vztah mezi oběma veličinami obecně platí DR=(3/n)– 3, což umožňuje využití poznatků z experimentálního ovlivnění exponentou uvolňování přisledování vztahu mezi reakční fraktální dimenzí a mechanizmem uvolňování skopolaminiumbromiduz hydrogelu. Zvětšení exponentu uvolňování výrazně snižuje odpovídající hodnoty reakčnífraktální dimenze.
Keywords: fraktály; Hydrogel, Polyethylene Glycol Dimethacrylate; Scopolamine Derivatives; farmakokinetika; skopolaminové deriváty; PEG-DMA hydrogel; Fractals; chemické modely; Models, Chemical; Pharmacokinetics