Hemoperfúzia paracetamolu - štúdia in vitro - Derzsiová, Katarína; Mydlík, Miroslav; Petríková, V; Molčányiová, A (Aktuality v nefrologii, 2002)
Bola vyšetrená adsorpčná účinnosť aktívneho uhlia, Amberlitu XAD-2 a XAD-4 pri hemoperfúzii paracetamolu in vitro. Celkove bolo vykonaných 30 hemoperfúzií paracetamolu in vitro v uzavretom systéme pri použití vyššie uvedených sorbentov. Ako perfúzny roztok sme použili 3000 ml 0,9% NaCl. Koncentrácia paracetamolu v perfúznom roztoku bola 604,3±3,8 mg/l. Jednotlivé hemoperfúzie trvali 5 hodín. Pri hemoperfúzii cez aktívne uhlie v 300. minúte bola koncentrácia paracetamolu v roztoku 1,4±0,1 mg/l. Adsorpčná kapacita hemoperfúznej kapsuly s použitím Amberlitu XAD-2 a XAD-4 bola vyčerpaná už v 180. minúte. Autori na základe získaných výsledkov odporúčajú použitie hemoperfúzie cez aktívne uhlie u chorých po otrave paracetamolom. Okrem toho u 17-ročnej chorej, ktorá sa otrávila v samovražednom úmysle paracetamolom, bola vykonaná 5-hodinová hemoperfúzia cez aktívne uhlie. Táto liečba viedla k rýchlemu uzdraveniu.
Keywords: techniky in vitro; In Vitro Techniques; hemoperfuze; Adsorption; paracetamol; Acetaminophen; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; povrchově aktivní látky; Surface-Active Agents; Hemoperfusion; nežádoucí účinky léčiv; adsorpce