Vývoj ročního přežívání renálních štěpů v letech 1991-2001. Zkušenost jednoho centra - Reischig, Tomáš; Zemanová, P; Opatrný, Karel; Třeška, V; Bouda, Mirko (Aktuality v nefrologii, 2002)
Východisko: Přežívání pacientů a necenzurované přežívání štěpů patří mezi hlavní ukazatele úspěšnosti transplantačních programů jednotlivých center a organizací. Cílem naší studie bylo zhodnotit krátkodobé výsledky renálních transplantací (RTx) v posledních deseti letech před a po systémových změnách v péči o RTx pacienty zaváděných v transplantačním centru LF UK a FN v Plzni v roce 1996. Materiál a metody: Retrospektivně jsme hodnotili roční přežívání pacientů a necenzurované a cenzurované přežívání štěpů v letech 1991–1995 (n=109) a 1997–2001 (n=130). Všichni pacienti byli iniciálně léčeni na cyklosporinu založenou trojkombinační imunosupresí, u imunologicky rizikových s indukční léčbou antilymfocytárními protilátkami. Azathioprin byl od roku 2000 nahrazen mykofenolát mofetilem. Výsledky : Ve skupině 91–95 bylo méně HLA neshod (2,4 ± 1,1 vs 3,1 ± 1,1; P < 0,001) a naopak vyšší procento maximálních PRA (28 ± 30 vs 13 ± 21; P < 0,001) než ve skupině 97- 01. Věk dárců byl nižší ve skupině 91–95 v porovnání se skupinou 97–01 (32 ± 16 vs 40 ± 15 let; P < 0,001). V ostatních hlavních demografických charakteristikách se skupiny významně nelišily. Roční přežívání pacientů bylo 89,0% a 93,8% ve skupinách 91–95 a 97–01 (P=0,265). V letech 2000–2001 bylo přežívání pacientů 98,1%. Necenzurované roční přežívání štěpů ve skupinách 91–95 a 97–01 bylo 61,5% a 86,2% (P < 0,001). Odpovídající cenzurované přežívání bylo 64,4% a 90,3% (P < 0,001). Ve skupině 91–95 došlo k selhání 19,3% štěpů pro akutní rejekci proti pouze 3,1% ve skupině 97–01 (P < 0,001). Závěr: V letech 1997–2001 došlo k dramatickému zlepšení ročního přežívání štěpů především z důvodu poklesu selhání štěpů pro nezvládnuté akutní rejekce. Roční přežívání štěpů i pacientů v našem transplantačním centru je v posledních pěti letech srovnatelné s výsledky v západní Evropě a USA.
Keywords: Kidney Transplantation; Age Distribution; Female; věkové rozložení; finanční podpora výzkumu jako téma; retrospektivní studie; přežívání štěpu; transplantace ledvin; Humans; míra přežití; ženské pohlaví; mužské pohlaví; Graft Survival; lidé; Male; Retrospective Studies; Research Support as Topic; Survival Rate