Liečba pseudoaneuryziem injekciou trombínu - Vršanský, M; Maďarič, Juraj; Vulev, I; Gočár, M; Mistrík, Augustín; Riečanský, I (Rozhledy v chirurgii, 2002)
Ciele: Zaviesť a zhodnotiť účinnosť a riziká spojené s novou metodikou liečby pokatetrizačných pseudoaneuryziem. Metodika: Injekciu trombínu sme indikovah u pacientov, u ktorých zlyhala kompresívna te terapia počas 24 hodín. Vylúčili sme pacientov s objemom dutiny < 1cm3, s pseudoaneuryzmou spôsobujúcou útlak alebo hemoragický šok. v lokálnej anestéze pod ultrazvukovou kontrolou zavedieme ihlu, jej hrot starostlivo umiestnime do stredu dutiny. Následne za farebného mapovania injikujeme roztok humánneho trombínu v koncentrácii 1000 IU/ml, čo má za následok okamžitú trombózu dutiny pseudoaneuryzmy. Výsledky: Injekciu trombínu sme počas obdobia 12 mesiacov použili u 17 pacientov. Z nich bolo 12 žien, 6 pacientov s chlopňovou chybou, 2 po intervencii a 5 antikoagulováných. Použité dávky trombínu boli priemerne 172 lU (50-500 lU). Metodika bola úspešná u 16 pacientov. Z nich u 5 pacientov pretrvávala malá reziduálna dutina nevhodná na reinjekciu, ktorá sa kompletne uzavrela po niekoľkých minútach cielenej kompresie ultrazvukovou sondou. Jedna pacientka si vyžadovala transfúziu a operačně riešenie. Nevyskytli sa žiadne trombotické komplikácie. Záver: Hoci kompresia ostáva naďalej metódou voľby, injekcia trombínu je vysoko efektívna, rýchla a pri potrebnej opatrnosti bezpečná alternativa chirurgickej liečby pseudoaneuryziem, najmä u antikoagulovaných pacientov.
Keywords: injekce; Female; ultrasonografie; výsledek terapie; ženské pohlaví; Femoral Artery; lidé; Injections; Ultrasonography; Treatment Outcome; Heart Diseases; Humans; Aneurysm, False; Male; Aged; lidé středního věku; nepravé aneurysma; senioři; mužské pohlaví; trombin; arteria femoralis; Middle Aged; Thrombin; nemoci srdce