Kultivované epidermální keratinocyty v terapii ulcus cruris. Část 2. Srovnání účinnosti kryoprezervovaných a lyofilizovaných alograftů - Slonková, Veronika; Navrátilová, Zuzana; Semrádová, Věra; Adler, Jiří (Československá dermatologie, 2002)
Východisko: V moderní terapii chronických ulcerací dolních končetin se poslední dobou začalyuplatňovat i kultivované epidermální keratinocyty v podobě autograftů či alograftů. Použití kryoprezervovanýchalograftů v léčbě tohoto onemocnění sice hodnotí řada studií, v České republicevšak nejsou v současné době žádné klinické zkušenosti s použitím lyofilizovaných keratinocytův terapii ulcus cruris venosum.Cíl: Cílem projektu je srovnat účinnost kryoprezervovaných a lyofilizovaných kultivovanýchepidermálních alograftů (KEA) v léčbě ulcus cruris venosum.Materiál a metodika: U 20 pacientů s ulcus cruris venosum byly aplikovány na spodinu vředukultivované epidermální alografty (u 10 pacientů kryoprezervované - skupina I a u 10 lyofilizované- skupina II). Technika aplikace byla standardizována. Srovnávali jsme hojení vředů u obou skupin(rychlost hojení, planimetrické vyhodnocení).Výsledky: 9 pacientů ze skupiny I a 7 ze skupiny II se kompletně zhojilo do 3 měsíců (80 %).Průměrná doba hojení vředu byla 29,7 dnů (28,3 dne u skupiny I a 31,1 u skupiny II). Průměrnáplocha vředů před aplikací byla 10,13 cm2 (9,93 cm2 u skupiny I a 10,32 cm2 u skupiny II). Po 3měsících byla plocha redukována na 1,67 cm2 (1,34 cm2 ve skupině I a 1,99 cm2 ve skupině II).Závěr: Účinnost lyofilizovaných KEA v terapii ulcus cruris venosum je zcela srovnatelná s účinnostíkryoprezervovaných KEA. Lyofilizované alografty jsou proto výhodnější pro použití v praxi,protože se dají transportovat i uchovávat při pokojové teplotě, čímž jsou okamžitě k dispozicia značně se sníží finanční náklady.
Keywords: bércové vředy; Varicose Ulcer; Epidermis; keratinocyty; kryoprezervace; lidé; lyofilizace; Freeze Drying; Humans; Keratinocytes; epidermis; Cryopreservation