Elektrofyziologické nálezy u kriticky nemocných se svalovou slabostí - Kunc, Pavel; Maňák, J; Schreiber, M; Matulová, H; Pára, František; Waberžinek, Gerhard (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2002)
Polyneuropatie kriticky nemocných (critical illness polyneuropathy-CIP) a myopatie kriticky nemocných (critical illness myopathy-CIM) byly v nedávné době ještě relativně opomíjenými nozologickými jednotkami. Poslední práce ukazují na jejich poměrně častý výskyt u pacientů v kritickém stavu na jednotkách intenzivní péče (JIP), a to současně s výskytem multiorgánového selhání (multiple organ failure-MOF). Cílem práce autorů, kteří prezentují vlastní soubor 25 pacientů s klinicky významnou svalovou slabostí, je seznámit s elektromyografickými (EMG) nálezy, které ukazují na častý současný výskyt CIP a CIM. Je však obtížné tyto jednotky od sebe odlišit standardními metodami EMG. Novou možností, jak j e diferencovat, je metoda přímé svalové stimulace. Určení správné diagnózy je nezbytné pro stanovení adekvátní prognózy a z toho vyplývající i odpovídající délky a intenzity léčby.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; Multiple Organ Failure; svalová slabost; elektrofyziologie; elektrická stimulace; polyneuropatie; Electric Stimulation; lidé; Research Support as Topic; Polyneuropathies; Electrophysiology; kritický stav; Critical Illness; Muscle Weakness; multiorgánové selhání; Humans