Otrava durmanom obyčajným u detí a adolescentov - Uher, Martin; Pisarčíková, Mária; Kurák, Milan; Filka, Jozef; Rosenbergerová, T; Černáková, A; Petríková, V (Anesteziologie a neodkladná péče, 2002)
V poslednom období vzrastajú medzi dospievajúcou mládežou otravy rastlinami, medzi ktorými zvláštne miesto zaujíma durman obyčajný (Datura stramonium). Autori analyzujú jeho účinky na ľudský organismus a dokumentujú ich vlastnými skúsenosťami. Otrava durmanom obyčajným sa klinicky prejavuje ako otrava atropínom a vyvoláva halucinácie. Prognóza tejto otravy je väčšinou dobrá, príznaky odoznievajú do 12–24 hodín, mydriáza môže pretrvávať ešte niekoľko hodín. Po odznení príznakov pretrváva amnézia na obdobie halucinácií.
Keywords: Child; otrava rostlinami; Humans; lidé; Poisoning; Atropine; Plant Poisoning; dítě; otrava; Hallucinations; Adolescent; atropin; mladiství; halucinace