Neuromodulace v léčbě chronické bolesti - 2. část. Předpoklady úspěšné neuromodulace - Vrba, Ivan; Kořán, Martin; Kozák, Jiří (Bolest (Praha, Print), 2002)
Nesprávne lécená nebo dokonce nelécená chronická bolest je spojena s mnoha psychosociálními problémy (špatný fyzický a psychický stav, ztráta zamestnání a výdelku, problémy ve vztazích a v provádení spolecenských a zájmových aktivit). Lécení chronické neztišitelné bolesti vyžaduje multidisciplinární a individuální prístup. Neuromodulacní implantacní metody, které jsou používány k lécbe nejtežších bolestivých stavu, jsou vysoce invazivní a financne nákladné, ale mají dlouhodobejší lécebné efekty ve srovnání s jinými intervencními metodami. Protože chronická bolest je výsledkem komplexního biopsychosociálního prožitku, výber vhodných pacientu vcetne jejich psychologického vyšetrení je významným faktorem pro dlouhodobou úspešnost neuromodulacních metod. V clánku jsou probrány soucasné postupy pri výberu pacientu a naše zkušenosti pri provádení neuromodulacních metod. O pristoupení k temto metodám se rozhodujeme po selhání standardní analgetické i multidisciplinární péce dle “kontinua“ lécby chronické bolesti. Je vždy nezbytné vyloucit psychiatrické onemocnení. Ale ukazuje se, že i „pouze“ psychosociálne nestabilní pacienti casto nezvládají lécbu neuromodulacními metodami úspešne a nemají dlouhodobe pozitivní užitek z této metody. Psychologické vyšetrení pomáhá dotváret kompletní pohled na chronicky bolestivého pacienta, identifikovat psychologické rizikové faktory u pacientu pristupujících k neuromodulacní lécbe, predpovídat výsledky neuromodulacní lécby a urcovat vylucující kritéria (psychologické kontraindikace). K tem patrí: aktivní psychóza, obtížne kontrolovaná deprese nebo úzkost, aktivní sebevražedné nebo vražedné jednání, závažná závislost na alkoholu ci lécích, težká nespavost, težký poznávací deficit, nevhodná osobnostní struktura, postoje k bolesti apod. Chronicky bolestiví pacienti bez psychologických kontraindikací nebo ti, kterí úspešne reší a zvládají významné psychologické rizikové faktory, se stávají vhodnými pacienty pro neuromodulacní terapii. Vždy je nutné, aby výsledky psychologického vyšetrení byly vyhodnocovány v komplexu klinického stavu nemocného. Úspešnost neuromodulacní metody je tedy hlavne závislá na stanovení správné indikace bolestivého stavu k lécbe neuromodulacemi, na vyloucení psychologických kontraindikací u nemocného, dále na úspešnosti období zkoušek a na mnoha dalších uvedených faktorech. Výsledek neuromodulacních zkoušek se hodnotí nejenom podle snížení bolesti (nejméne o 50%), ale i dle snížení analgetické medikace, zvýšení funkcnosti a schopnosti pracovat a dle zvýšení kvality života. Pravidla pro výber pacientu pro nádorové i nenádorové bolesti jsou stejná, avšak u nemaligní bolesti se klade vetší duraz práve na kompletní psychologické a sociální ohodnocení každého pacienta. Splnení techto požadavku je velmi duležité, protože neúspešná implantace má za následek nejenom navýšení ceny lécby, zejména když je nutné systém odstranit, ale casto zhoršuje vlastní pacientovy bolesti. V neposlední rade muže být poškozena dobrá povest neuromodulacních metod jak mezi lékari, tak mezi plátci zdravotní péce.
Keywords: výběr pacientů; Electrodes; Pain, Intractable; nezvladatelná bolest; bolest; Prognosis; Informed Consent; Patient Selection; implantované léky; prognóza; Drug Implants; Pain; informovaný souhlas pacienta; elektrody