Primární prevence zhoubných nádorů - Gálová, Markéta; Bednařík, O; Palácová, Markéta (Časopis lékařů českých, 2002)
Primární prevence může být velmi účinným nástrojem v boji s nádorovými onemocněními. Klade si za cíl redukci mortality na nádorová onemocnění prostřednictvím snížení jejich incidence. V článku podáváme přehled nejdůležitějších oblastí primární prevence, především diskutujeme zásady správné výživy a životosprávy. Charakterizujeme vliv energie a souvisejících faktorů ve výživě, základní nutriční složky, jednotlivé potraviny a nápoje a konečně význam zpracovávání, uchovávání a přípravy potravy z hlediska prevence zhoubných nádorů. V závěru každé části formulujeme příslušná preventivní doporučení. V další části článku hovoříme o kouření, které je rizikovým chováním nejen z onkologického hlediska. V závěru krátce diskutujeme další faktory podílející se na vzniku zhoubných nádorů a možnosti jejich prevence. I když si uvědomujeme, že problematika primární prevence vyžaduje angažovanost celé společnosti, jsme přesvědčeni, že lékaři v každodenních hovorech s nemocnými mohou udělat mnoho pro informovanost veřejnosti. V článku předkládáme podklady pro tyto diskuze.
Keywords: rizikové faktory; Neoplasms; nádory; kouření; Primary Prevention; Risk Factors; Smoking; Nutrition Assessment; kontaminace potravin; karcinogeny životního prostředí; hodnocení stavu výživy; lidé; Food Contamination; Carcinogens, Environmental; primární prevence; Humans