Kožní komplikace idiopatického střevního zánětu - Chalupná, Petra; Lukáš, Milan; Adamec, Stanislav; Šroubková, R; Antošová, Marie; Romaniv, S (Časopis lékařů českých, 2002)
Mladý pacient (29 let) s anamnézou idiopatického střevního zánětu a Graves-Basedowovy choroby byl přijat pro rychle se šířící rozsáhlý kožní defekt na přední ploše levého bérce, zasahujícího hluboko do svaloviny. Kožní léze se objevila v době, kdy došlo u nemocného k významnému snížení dávky kortikosteroidů, kterými byl léčen pro exacerbaci střevního zánětu. Vznik pyodermie předcházelo drobné poranění kůže na přední ploše bérce. Zpočátku nebyla podstata onemocnění správně rozpoznána a nemocný byl léčen excizí defektu, který se nezhojil, naopak došlo k dalšímu rozpadu tkáně, nekróze svaloviny a zvětšení defektu. V této fázi onemocnění byla bezprostředně ohrožena celá končetina. Po stanovení správné diagnózy byl pacient léčen parenterálně cyklosporinem A a vyššími dávkami kortikosteroidů. Při této terapii se postupně defekt hojil a vymizela laboratorní zánětlivá aktivita. Pacient byl úspěšně převeden na terapii azathioprinem s možností vysazení kortikosteroidů i cyklosporinu A. Po třech měsících terapie imunosupresivy byl defekt zhojen.
Keywords: Cyclosporine; Humans; Inflammatory Bowel Diseases; Male; idiopatické střevní záněty; pyoderma gangrenosum; Pyoderma Gangrenosum; cyklosporin; mužské pohlaví; lidé