Nejčastější pyodermie - Viktorinová, Marie (Causa subita, 2002)
Pyodermie jsou hnisavá onemocnění kůže, která se mohou vyskytovat primárně jako samostatné klinické jednotky, nebo sekundárně u jiných kožních chorob. Pyogenní koky mohou vyvolat pestrou paletu nejrůznějších akutních i chronických kožních infekcí, těžkého i lehkého průběhu. Klinický obraz je závislý na tom, zda se projevy lokalizují v epidermis, v korlu nebo v subkutis a zda jsou postižena kožní adnexa. Je uveden přehled klinického obrazu, diagnostických postupů a léčby často se vyskytujících pyodermií. Uvedeny jsou také některé méně časté klinické jednotky, které vyžadují zvláštní péči buď pro svou závažnost (stafylokoková toxická epidermální nekrolýza) nebo chronicky recidivující průběh, např. furunkulóza, folliculitis eczematosa barbae, recidivující erysipel, hidradenitida nebo pyodermia vegetans.
Keywords: Pyoderma; pyodermie; folikulitida; impetigo; Impetigo; hordeolum; Folliculitis; Hordeolum