Sériové extrakce : 3. Kongres České ortodontické společnosti. Praha, 16.-18.11.2001. Abstrakt - Eliášová, P; Kamínek, Milan; Štefková, M (Ortodoncie, 2001)
Cíl práce: Přehledné shrnutí základních indikací k včasnému zahájení sériových extrakcí. Extrakce dočasných špičáků jsou jedním z nejefektivnějších interceptivních léčebných postupů, které mohou další vývoj anomálie výrazně ovlivnit a zabránit zhoršení či vzniku další anomálie. Základní indikace jsou: výrazné primární stěsnání, těžká Angle Il.tř.l. odd. , hluboký obrácený skus s nuceným vedením u zubů III - III, nebezpečí retence horního špičáku, atypická resorpce a předčasná ztráta dočasného špičáku s počínajícím posunem střední čáry, palatinální prořezání 2+2 do zákusu s nedostatkem místa. Jednotlivé léčebné postupy jsou diskutovány a doplněny kazuistikami.
Keywords: Cuspid; seriová extrakce; špičák; Serial Extraction