Superimpozice profilových snímků v delších časových intervalech : 3. kongres České ortodontické společnosti. Praha, 16.-18.11.2001. Poster - Vika, Petr; Kamínek, Milan (Ortodoncie, 2001)
Cíl: Sledovat, zda se sklon linie SN mění v průběhu růstu , pomocí superimpozice stabilních struktur báze lební na dvou profilových snímcích. Zjistit rozsah změn v závisloti na délce časového intervalu. Materiál a metodika: Dvě skupiny rostoucích pacientů. Skupina A tvoří profilové snímky zhotovené v časovém intervalu do dvou let (střední hodnota 1, 5 let, směrodatná odchylka = o, 43) a skupinu B tvoří snímky zhotovené v intervalu od dvou do čtyř let (střední hodnota 2, 8 roků, směrodatná odchylka = 0,73). Linie SN byla vyznačena na profilových snímcích. Dva snímky stejného pacienta byly překryty tak, aby souhlasily stabilní struktury kramální báze a byla měřena deviace SN linie. Měření, včetně označení linie SN, bylo opakováno po dvou týdnech, aniž byl znám výsledek prvního měření, aby se vyloučila chyba měření .Výsledek Studentova t- testu byl negativní. Chyba měření byla 10, 3°. Výsledky: Ve skupině A byla střední hodnota O, 44° (SD = O, 57°). Ve skupině B byla linie SN na druhých snímcích v posteriorotaci v průměru o 1, 58° (SD = O, 94°). Rozdíl mezi oběma skupinami byl vysoce signifikantní. Dvojice profilových snímků, zhotovených v průběhu dvou let, mohou být překrývány na linii SN. Růstové změny této linie v tomto časovém horizontu se blíží chybě měření. Snímky zhotovené v intervalu delším než dva roky musí být překrývány na stabilních strukturách kraniální báze.
Keywords: Skull Base; baze lební; Time Factors; časové faktory