Hormonální substituční léčba, proliferace prsu a riziko karcinomu - Strnad, Pavel; Rob, Lukáš; Zuntová, Anna; Moravcová, Zděnka; Chod, Jiří; Halaška, Michael (Česká gynekologie, 2002)
Cíl studie: Cílem práce bylo zjištění histologických a imunohistochemických změn tkáně prsumezi uživatelkami hormonální substituční léčby.Typ studie: Prospektivní, pilotní studie. Název a sídlo pracoviště: Gynekologicko-porodnická klinika, Ústav patologické anatomie a Klinikazobrazovacích metod 2. LF UK a FN Motol, Praha 5.Metodika: Ve skupině 48 žen užívajících HRT a v kontrolním souboru 22 žen bez HRT byly vyšetřenyvzorky tkáně prsu získané pomocí core-cut biopsie nebo v průběhu otevřených biopsí pronezhoubné léze prsu. Mimo histologického vyšetření získané tkáně byly určovány proliferačníindexy buněk duktálního epitelu (Ki-67), exprese hormonálních receptorů a onkoproteinu ERB2.Výsledky: Neprokázali jsme zvýšení frekvence proliferujících a prekancerózních lézí prsu meziženami užívajícími hormonální substituční léčbu proti skupině žen bez HRT. Exprese proliferačníhoindexu Ki-67 byla velmi nízká jak mezi uživatelkami HRT, tak mezi kontrolní skupinou ženbez této léčby.Hodnoty exprese estrogenových receptorů byly shodné mezi oběma skupinami, exprese progesteronovýchreceptorů byla statisticky významně vyšší mezi uživatelkami HRT, což považujeme zafyziologický účinek léčby. Exprese onkoproteinu ERB2 mezi uživatelkami HRT nebyla odlišná odhodnot získaných v kontrolní skupině.Závěr: Ve sledované skupině uživatelek HRT nebylo prokázáno spojení mezi užíváním HRT s zvýšenímproliferace zdravé tkáně prsu. HRT tímto mechanismem nezvyšuje riziko karcinomu prsu.
Keywords: pilotní projekty; prospektivní studie; prsy; finanční podpora výzkumu jako téma; nádory prsu; Breast Neoplasms; Risk; ženské pohlaví; lidé; Research Support as Topic; Hormone Replacement Therapy; Breast; hormonální substituční terapie; riziko; Prospective Studies; Humans; Pilot Projects; Female