Typologie relapsu - poznámky praktika - Zogatová, Kamila (Adiktologie, 2002)
Tento text je přepisem příspěvku předneseného 31.1.5.2002 na AT konferenci v Hradci Králové. Sdělení bylo zamýšleno jako podnět z praxe pro teoretickou klasifikaci a vyhodnocení. Poznámky shrnující některé nejčastěji se vyskytující osobnostní, rodinné a sociální konstelace u opakovaně relapsujících klientů Doléčovacího centra SANANIM. Práce je zamýšlena jako podnět k důkladnějšímu průzkumu a vyhodnocení některých faktorů, které se opakují v procesu léčby a doléčování klientů našeho centra a které se pravděpodobně podílejí na skutečnosti, že někteří klienti po léčbě relapsují, či relapsují opakovaně, zatímco jiní se obejdou bez relapsu. Je pravděpodobné, ž relaps má u každého z klientů nejen jiný průběh, ale často zcela odlišný význam. Některé typické situace, s nimiž se opakovaně setkáváme, jsme se pokusili popsat a pojmenovat. Relaps je také skutečností, která významně ovlivní klientovy postoje vůči abstinenci a často ovlivňuje, nebo dokonce mění jeho náhled. Odráží se také významně ve vztahu klient - garant. Závěry pozorování jsme získali sledováním skupiny klientů našeho centra, vyhodnocením anamnestických listů, rozhovory s garanty, rozhovory s rodiči a poznatky z rodičovských skupin, anketou u klientů samých a rozborem terapeutových zápisů z bezprostřední práce s klientem po relapsu. Chceme je ve sdělení prezentovat jako podnět z praxe a úkol pro teoretické zpracování problému, se kterým se denně potýkáme.
Keywords: Aftercare; centra pro terapii drogových závislostí; Humans; Family; lidé; závislá porucha osobnosti; Substance Abuse Treatment Centers; Substance-Related Disorders; následná péče; Treatment Failure; poruchy spojené s užíváním psychoaktivních látek; Dependent Personality Disorder; neúspěšná terapie; rodina