Endotel a jeho dysfunkcia - etiopatogenéza, diagnóza, prevencia a liečba - mimoriadne aktuálny klinický problém v oblasti cievnych chorôb - Gavorník, Peter; Dukát, Andrej (Praktický lékař, 2003)
Základnými fyziologickými funkciami endotelu sú funkcia semipermeabilnej membrány, kontrola optimálnej cievnej priechodnosti a zaistenie integrity cievy. Endotelovú dysfunkciu je možné považovať za prvé, funkčne významné štádium organických stenotizujúcich (obštrukčných, obliterujúcich, okluzivných) chorôb artériového cievneho systému, ktoré majú jeden hlavný spoločný následok - ischémiu. Tieto choroby sú základnou podmienkou vzniku angio-orgánových ischemických syndrómov („ischemických chorôb“). Medzi diagnostické možnosti endotelovej dysfunkcie patria laboratórne metódy a angiologické neinvazívne a invazívne vyšetrovacie metódy. Prevencia a liečba endotelovej dysfunkcie je založená na eliminácii základných vaskulárnych rizikových faktorov.
Keywords: rizikové faktory; Prostaglandin D2; cévní endotel; vazokonstriktory; průchodnost cév; oxid dusnatý; Vasodilator Agents; Risk Factors; lidé; Vasoconstrictor Agents; Endothelium, Vascular; vazodilatancia; Nitric Oxide; prostaglandin D2; Vascular Patency; Humans