Neurologické komplikace u infekční endokarditidy - Schildberger, J; Voháňka, Stanislav; Brychta, Tomáš; Maňoušek, J (Praktický lékař, 2002)
Soubor 53 pacientů s jistou diagnózou infekční endokarditidy (IE) podle Durackových kritérií, vyšetřených transezofageální echokardiografií v období 1995-2000 jsme podrobili retrospektivní analýze (věk, pohlaví, lokalizace výskytu, druh infekčního agens, výskyt disponujícího faktoru, výskyt a druh embolizace, velikost vegetace). Na rozdíl od stále časnější detekce kvalitnějšího diagnostického zobrazení, jak vegetací na endokardu, tak neurologických lézí mozku, zlepšujícím se možnostem antibiotické a kardiochirurgické léčby, zůstává frekvence embolizací (zvláště centrálních embolizačních příhod - 2 ze 3 embolizujících pacientů) stále vysoká. Z našeho klinického rozboru lze shrnout, že riziko centrální embolizační příhody roste: - významně při mitrální lokalizaci IE, - s velikostí detekované infekční vegetace nad 10 mm (na hranici významnosti), - s výskytem zlatého stafylokoka, jako původce IE (trend, malá čísla), - s lokalizací IE na dvou místech (trend, malá čísla). Embolizace se vyskytuje nezávisle na věku postiženého a je přibližně ekvivalentní u nemocných s anamnézou srdeční choroby nebo bez ní (asymptomatický kardiak či nemocný s dosud intaktním srdcem).
Keywords: Cardiac Surgical Procedures; bakteriální endokarditida; Adult; lidé středního věku; antibakteriální látky; ženské pohlaví; kardiochirurgické výkony; retrospektivní studie; lidé; intrakraniální embolie; mužské pohlaví; senioři; Anti-Bacterial Agents; dospělí; Retrospective Studies; Aged; Humans; Staphylococcus aureus; Endocarditis, Bacterial; Intracranial Embolism; Enterococcus faecalis; Female; Middle Aged; Male