Chaetomium Kunze ex Fr. vo vnútornom prostredí budov - Piecková, Elena; Kunová, Z (Hygiena (Státní zdravotní ústav, Print), 2002)
Mikroskopické vláknité huby vo vnútornom prostredí budov znamenajú vážne zdravotné riziko (alergie, akútne až chronické poškodenie dýchacích ciest a i.) pre ich obyvateľov. Tretími najčastejšími kontaminantami vnútorného prostredia sú zástupcovia askomycétneho rodu Chaetomium, patriaci k potenciálne toxinogénnym mikromycétam. Cieľom našej práce bolo in vitro štúdium ciliostatickej aktivity endo- a exometabolitov 14 kmeňov Chaetomium sp., z toho 4 Ch. globosum, izolovaných zo zoškrabov omietky v „plesnivých" bytoch a 3 kmeňov Ch. globosum deponovaných v CCM. U 10 izolátov sa preukázal istý stupeň ciliostatickej aktivity endometabolitov: zastavenie pohybu riasinkového epitelu tracheálnych rezov jednodňových kurčiat po 24 h u 7 izolátov (41,2 % z testovaných kmeňov), po 48 h u 9 izolátov (52,9 %) a po 72 h u 10 izolátov (58,8 %) Chaetomium sp. Exometabolity 6 kmeňov Chaetomium sp. vykazovali určitú ciliostatickú aktivitu: Z toho po 24 h 2 izoláty (11,8 % z počtu testovaných), po 48 h 5 izolátov (29,4 %) a po 72 h 6 izolátov (35,3 %). Na základe uvedených výsledkov je možné uvažovať o negatívnom príspevku Chaetomium sp. vo vnútornom prostredí budov k zdravotným problémom ľudí žijúcich vo vlhkých plesnivých priestoroch.
Keywords: trachea; Air Pollution, Indoor; Humans; techniky in vitro; Trachea; Movement; cilie; Mycotoxins; Models, Biological; mykotoxiny; biologické modely; Cilia; In Vitro Techniques; znečištění vzduchu ve vnitřním prostředí; Chaetomium; lidé; pohyb