Hrou proti AIDS - Kubátová, Anna; Jedlička, Jaroslav; Mruškovičová, Libuše; Brůčková, Marie; Špačková, Jitka (Hygiena (Státní zdravotní ústav, Print), 2002)
„Hrou proti AIDS" je interaktivní projekt primární prevence HIV/AIDS a dalších pohlavně přenosných nemocí, jehož cílem je dát mládeži možnost netraličním způsobem, tj. hrou, osvojit si základní znalosti o možnostech přenosu viru HW, ostatních pohlavně přenosných infekcí, ochraně před nežádoucím těhotenstvím a přemýšlet o vlastních postojích a chování v možných rizikových situacích. Vznikl díky finanční podpoře Projektů podpory zdraví MZ ČR v letech 1999,2000. Vychází z potřeb a možností České Republiky. Jeho předností je mobilita, jednotnost výtvarného zpracování a jeho jednoduché využití v terénu sítí hygienických stanic. Pro budoucí organizátory projektuje k dispozici kompletní sada pomůcek, přepravitelná osobním automobilem, a manuál projektu. Cílem autorů - garantů - bylo, aby projekt byl zdarma dostupný skutečně pro kteroukoliv hygienickou stanici a tím byla dostupná tato forma předávání informací mládeži pro všechny, kteří o ni projeví zájem. Mottem projektu jsou slova bývalého ředitele Global Programme on AIDS Dr. Michaela Mersona: „Jediný způsob, jak ochránit naše děti před AIDS, je dokázat, aby uměly ochránit samy sebe."
Keywords: Health Promotion; podpora zdraví; Play and Playthings; primární prevence; Adolescent; Child; dítě; Adult; dospělí; mladiství; Primary Prevention; programy řízené péče; Schools; školy; lidé; Humans; Managed Care Programs; Acquired Immunodeficiency Syndrome; hra a hračky; AIDS