Kognitivní, kognitivně-behaviorální terapie a transakční analýza. Souvislosti a možnosti integrace - Pešek, Roman (Kontakt (České Budějovice), 2002)
Systém kognitivní, resp. kognitivně-behaviorální terapie (KBT) lze na teoretické úrovni kompatibilně integrovat s interpretačním modelem transakční analýzy (TA). Dysfunkční kognitivních procesy, kognitivní omyly a katastrofické scénáře lze chápat jako funkce zejména ego stavu "podřízeného Dítěte". Maladaptivní kognitivní schémata se vytváří především v dětství, v důsledku nepříznivých "nahrávek" stavů ega "Dítěte", "Rodiče" a interakcí mezi nimi. Vliv mají životní traumata. Hlavním integračním činitelem v rámci terapeutické procedury může být stav ega "Dospělého", který vystupuje jako prostředník tzv. dovolení nebo tzv. kognitivní restrukturalizace. Asertivní jednání lze určit jako kooperaci stavů ega "přirozeného Dítěte" a "Dospělého".
Keywords: kognitivní poruchy; kognice; Cognition Disorders; asertivita; dospělí; Humans; Child Behavior Disorders; Cognition; poruchy chování u dětí; Adult; Cognitive Behavioral Therapy; Transactional Analysis; Assertiveness; dítě; lidé; transakční analýza; kognitivně behaviorální terapie; Child