Nálezy hantavirového antigenu u hlodavců v České republice - Pejčoch, Milan; Dvořáková Heroldová, Monika; Zejda, J; Treml, F; Kříž, B (Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie, 2003)
Práce navazuje na dosavadní výsledky vyšetření plic hlodavců z území České republiky na přítomnosthantavirového antigenu. K průkazu rodově specifického antigenu byla použita soupravaELISA Hantagnost z Ústavu poliomyelitidy v Moskvě. Bylo vyšetřeno 1494 mikromamalií 15 druhůodchycených v letech 1991–2001. Hantavirový antigen byl prokázán v plicích 101 jedince (6,8 %),přičemž výrazně převažovali zástupci druhu Microtus arvalis: 97 pozitivních z 687 vyšetřených(14,1 %). Dvakrát byl hantavirový antigen prokázán u Microtus subterraneus a jedenkrát vždyu Apodemus sylvaticus a Clethrionomys glareolus. Z dosavadních poznatků vyplývá, že se s největšípravděpodobností jednalo o genotyp Tula. Byla zaznamenána přímá závislost pozitivity na vzrůstuhrabošů a na ročním období jejich odchytu s maximy v jarních a podzimních měsících. Nebylaprokázána závislost pozitivity na pohlaví hostitele.
Keywords: Animals; Hantavirus; Česká republika; Czech Republic; Rodentia; Hantavirus Infections; Research Support as Topic; zvířata; finanční podpora výzkumu jako téma; Orthohantavirus; hlodavci; hantavirové infekce