Dlouhodobá prognóza polyneuromyopatie kritického stavu - Vondráček, Petr; Čundrle, I; Bednařík, Josef (Anesteziologie a intenzivní medicína, 2003)
Cíl studie: Zhodnotit výsledný klinický stav a dlouhodobou prognózu pacientů s nervosvalovými komplikacemi kritického stavu. Typ studie: Prospektivní klinická studie. Název a sídlo pracoviště: JIP Neurologické kliniky a ARO Fakultní nemocnice Brno-Bohunice. Materiál a metodika: Celkem bylo do studie zařazeno 79 kriticky nemocných pacientů, kteří splňovali vstupní kritéria; 48 z nich ukončilo úvodní 28denní sledování. Po dobu 28 dnů byly prospektivně sledovány zvolené klinické parametry. Elektrofyziologické studie pro detekci známek polyneuromyopatie kritického stavu (CIPM) byly provedeny v 1. týdnu a na konci sledovaného období.U 11 pacientů s CIPM jsme hodnotili výsledný klinický stav 6 měsíců od rozvoje kritického stavu. Výsledky: EMG známky CIPM byly detekovány u 27 pacientů (56,3 %). Klinická manifestace CIPM pod obrazem těžké chabé kvadruparézy byla zjištěna u 7 nemocných (14,6 %), u 4 z nich vedla k obtížím při odpojení od ventilátoru. Do konce 6. měsíce zemřelo 16 pacientů s CIPM, mortalita tak činila 59,3 %. Po 6 měsících od rozvoje kritického stavu, bylo 7 z přežívajících pacientů (63,6 %) soběstačných při běžných aktivitách (index Barthelové s hodnotou 60 a více). Závěr: Motorický deficit v důsledku proběhlé polyneuropatie kritického stavu se může ve většině případů, i přes počáteční těžké postižení, v odstupu 6 měsíců zčásti či úplně upravit, a tak neovlivní významně soběstačnost a kvalitu života nemocného.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; prognóza; Prognosis; polyneuropatie; Humans; Systemic Inflammatory Response Syndrome; lidé; Research Support as Topic; myotonické poruchy; péče o pacienty v kritickém stavu; Myotonic Disorders; syndrom systémové zánětlivé reakce; Polyneuropathies; Multiple Organ Failure; multiorgánové selhání; Critical Care