Prospektivní studie validity 3D ultrasonografie při rozlišování stadia karcinomu prostaty - Záťura, František; Kudláčková, Š; Fiala, Richard; Rosenberg, J; Křen, J (Česká urologie, 2003)
Autoři porovnali na souboru 22 nemocných, indikovaných k radikální prostatektomii, úspěšnost standardní diagnostické procedury a 3D prostorové rekonstrukce ultrasonografie prostaty. Ultrasonografii nezávisle vyhodnotili z 3D záznamu dva lékaři - zkušený a začínající sonografista. Cílem bylo rozlišení mezi lokalizovaným karcinomem prostaty a lokálně pokročilým karcinomem. Kritériem bylo histologické vyšetření prostaty po radikální prostatektomii. Správnost 3D analýzy byla u obou sonografistů vyšší (88 % respektive 66 %) než u standardního vyšetření (59 %). Senzitivita 3D sonografie byla 82 % (resp. 66 %), specificita 100 % (resp. 57 %). 3D transrektální sonografie tak umožňuje zkrácení nepříjemného vyšetření pro nemocné se zvýšením výpovědní hodnoty ultrasonografie, i když stále není senzitivita a specificita vyšetření ideální.
Keywords: Carcinoma; finanční podpora výzkumu jako téma; lidé; zobrazování trojrozměrné; Ultrasonography; Research Support as Topic; Humans; staging nádorů; karcinom; nádory prostaty; Prostatic Neoplasms; senzitivita a specificita; mužské pohlaví; ultrasonografie; Male; prostatektomie; Prostatectomy; Imaging, Three-Dimensional; Neoplasm Staging; Sensitivity and Specificity