Cysty mediastína - Belák, Jozef; Vajó, Július; Böör, A; Janík, M; Sauka, Cyril; Kudláč, Marián (Rozhledy v chirurgii, 2003)
Cysty mediastína označované tiež ako homoplastieké dyzembryómy predstavujú 20 % mediastinálnych lézií. Rozlišujú sabronehogénne, ezofageálne, gastrogénne a enterogénne, perikardiálne, nešpecifické cysty a cystický lymfangióm. Autori prezentujú 6 pacientov s cystou mediastína, z celkového počtu 96 pacientov s nádorom mediastína, ktorí sa podrobili chirurgickému výkonu za obdobie 14 rokov (od 1.1. 1987 do 31. 12. 2001). Išlo o 5 dospelých a jedno dieťa. U 4 pacientov autori volili ako prístupovú cestu do mediastína torakotómiu, jedenkrát totálnu sternotómiu a jedenkrát hornú parciálnu sternotómiu. Cysty boli odstránené vcelku. Histologickým vyšetrením bola u 4 pacientov stanovená diagnóza bronehogénnej cysty, jedenkrát väzivovej cysty s respiračným epitelom a jedenkrát išlo o cystu vystlánu dlaždicovým epitelom. Pooperačný priebeh bol u všetkých operovaných bez komplikácií. Záverom autori zdôrazňujú dôležitosť úplného odstránenia cysty mediastína, lebo pri ponechaní časti sekrečného epitelu dochádza k recidívam.
Keywords: dospělí; Adolescent; Thoracotomy; Middle Aged; cysty mediastina; lidé středního věku; lidé; Child; dítě; torakotomie; Bronchogenic Cyst; mladiství; bronchogenní cysta; Mediastinal Cyst; Adult; Humans