Měkké želatinové tobolky, jejich výroba a hodnocení - Kolčák, Jan; Stuchlík, M; Rabišková, Miloslava (Česká a slovenská farmacie, 2003)
Měkké želatinové tobolky jsou lékovou formou vhodnou zejména pro aplikaci citlivých a technologickyproblémových léčiv, maskují nepříjemnou chuť nebo zápach léčiva, barevné kombinace zvyšujíbezpečnost terapie vyloučením záměn. Jejich výroba je náročná, závisí na kvalitě želatiny a želatinovéhmoty pro stěnu tobolek, na vlastnostech náplně, na vzájemných interakcích mezi náplnía stěnou a na speciálním „know-how“, které je bezpodmínečným předpokladem úspěšné výroby tétolékové formy. Vysoké výrobní náklady vedou ze strany výrobců k maximální racionalizaci všechvýrobních kroků. Článek je přehledem charakterizujícím měkké želatinové tobolky, jejich výrobnípostupy a hodnocení jakosti.
Keywords: Capsules; želatina; SPECIÁLNÍ CHEMICKÉ LÁTKY A FARMACEUTICKÉ VÝROBKY; tobolky; Gelatin