Histologické nálezy v protokolárních biopsiích transplantovaných ledvin - Tichý, T; Tichý, M; Zadražil, Josef; Krejčí, Karel; Horčička, Vladko; Al-Jabry, Sadek; Bachleda, Petr; Král, V; Dušek, Jaroslav (Česko-slovenská patologie a Soudní lékařství, 2003)
U 48 pacientů bylo provedeno 110 protokolárních biopsii v 1., 3. a 12. měsíci po transplantaci kadaverózní ledviny. Bioptické vzorky byly hodnoceny podle kritérií Banfřské klasifikace. Hlavní příčinou nestability štěpu v 1. a 3. měsíci byly podle očekávání akutní klinické rejekce (78,2 %), které se vyskytovaly ve všech známých morfologických obrazech. . Akutní tubulární nefropatie byla zjištěná u 13 % nestabilních štěpů, hraniční změny a známky nefi'otoxicity u 8,7 % případů. Zvláštní pozornost byla věnována výskytu subklinické rejekce a toxických projevů u stabilních štěpů. VI. a 3. měsíci jsme zjistili u 36,1 % stabilních štěpů subklinickou rejekci tubulointersticiálního a vaskulámího typu. Akutní skóre subklinické rejekce měřené součtem glomerulámích, tubulámích, vaskulámích a intersticiálních změn bylo nižší než u rejekce klinické. Toxické reakce jsme zaznamenali u 14,2 % respektive 19,5 % biopsii z 1. respektive 3. měsíce a u 27,2 % biopsií z 12. měsíce. U více než poloviny prokázaných toxických reakcí jsme nezjistili zvýšenou hladinu imunosuprese ani známky dysfunkce štěpu. V bíopsíích z 12. měsíce bylo 45,5 % vzorků s obrazem chronické transplantační nefi-opatie mírného stupně. Většina těchto případů jevila klinicky velmi dobrou funkci. U 18,1 % vzorků byla zjištěna chronická transplantační nefropatie středního stupně s klinicky dobrou funkcí ledviny. Normální morfologický obraz byl zjištěn u 36,4 % vzorků. V souboru protokolárních biopsii transplantovaných ledvin jsme v časném potransplantačním období prokázali vysoké zastoupení subklinické rejekce a současně i vysoké zastoupení nefrotoxických reakcí. Protokolární biopsie je spolehlivou metodou ke zjištění příčin klinicky němého i klinicky manifestního poškození štěpu.
Keywords: biopsie; Kidney Transplantation; Graft Rejection; Transplantation Immunology; Postoperative Complications; Biopsy; transplantace ledvin; pooperační komplikace; výsledek terapie; Humans; transplantační imunologie; lidé; Treatment Outcome; nemoci ledvin; Kidney Diseases; rejekce štěpu