Antifosfolipidový syndrom s transverzální myelopatií - kazuistika - Opichalová, Dagmar; Faltýnek, Ladislav; Horák, Pavel; Heřman, Miroslav; Dryml, R (Česká revmatologie, 2003)
Autoři popisují případ 62leté ženy s náhlým rozvojem chabé paraparézy dolních končetin s hypestézií od dermatomu Th 5 distálně a s reflexní zástavou močení a defekace. V laboratorním obraze byla zjištěna vyšší hodnota sedimentace a CRP, při imunologickém vyšetření zvýšena hodnota anti-dsDNA, anti-ssDNA a CIK. Z antifosfolipidových protilátek byla zvýšená hodnota LA, antikardiolipinové protilátky zvýšeny nebyly. Byla provedena řada dalších vyšetření, včetně radiologických. Při magnetické rezonanci páteře byla nalezena hydromyelická cysta v oblasti Th 3–8. Onemocnění bylo v úvodu komplikováno rozvojem hluboké flebotrombózy pravé dolní končetiny. Po zhodnocení všech klinických i laboratorních výsledků byl stav uzavřen jako sekundární antifosfolipidový syndrom s projevy transverzální míšní léze s akutně vzniklou paraparézou dolních končetin při systémovém onemocnění, které nejspíše zapadalo do obrazu systémového lupus erythematodes. Léčba kortikosteroidy, imunosupresivy (Cyklofosfamid) a antikoagulancii (Warfarin,Anopyrin) vedla v průběhu několika měsíců k úpravě celkového stavu s úpravou močení a defekace a k podstatné regresi paraparézy dolních končetin s možností samostatné chůze.
Keywords: paraparéza; Lupus Erythematosus, Systemic; antifosfolipidový syndrom; Antiphospholipid Syndrome; systémový lupus erythematodes; Paraparesis; lidé; Female; Immunosuppressive Agents; imunosupresiva; ženské pohlaví; Humans