Změny tvaru zubního oblouku po ortodontické léčbě - longitudinální studie - Tauferová, E; Dostálová, Taťjana; Racek, J (Česká stomatologie a Praktické zubní lékařství, 2003)
Cílem práce je posouzení změn tvaru zubního oblouku po léčbě fixními a snímacími přístroji neextrakčním postupem. Statistická analýza rozměru a tvaru zubního oblouku byla provedena před zahájením a po ukončení ortodontické léčby a při kontrolním vyšetření v odstupu 3–5 let. Nasnímané sádrové modely zubních oblouků pomocí skaneru na obrazovku počítače byly zpracovány digitalizací v rámci programu Kefalo. Byla provedena segmentální analýza, dentální diskrepance v zubním oblouku, stanoveny hodnoty Boltonova indexu a navržena ideální křivka okluze ve frontálním a premolárovém úseku dolní čelisti. Naše sdělení navazuje na naši studii, ve které byl posouzen tvar a rozměry horního a dolního zubního oblouku vybraného vzorku mladší dospělé populace [1].
Keywords: Software; úprava zubní okluze; software; ortodontické aktivátory snímatelné; finanční podpora výzkumu jako téma; Models, Dental; Occlusal Adjustment; Research Support as Topic; Longitudinal Studies; Humans; zubní modely; longitudinální studie; testy zrakového pole; lidé; Orthodontic Appliances, Removable; Visual Field Tests; Dental Arch; zubní oblouk