Sluchová kmenová neuroprotéza v České republice - Skřivan, Jiří; Betka, Jan; Světlík, M; Kluh, Jan; Sollmann, W. P; Kraus, Jaroslav; Belšan, Tomáš; Tichý, T; Sedlák, S; Topol, M; Zvěřina, Eduard (Časopis lékařů českých, 2003)
Východisko. Sluchová kmenová neuroprotéza (auditory brainstemimplant –ABI) je elektroprotetické zařízení, které zprostředkuje zvukové vjemy neslyšícím nemocným s oboustrannou poruchou funkce sluchového nervu. Dráždění sluchových jader na spodině IV. mozkové komory je uskutečněno pomocí destičky s elektrodami, která se v průběhu operace zavádí do laterálního recesu IV. komory. Metody a výsledky. Hlavní indikační skupinu pro sluchovou kmenovou neuroprotézu představují pacienti s neurofibromatózou 2. typu (NF2) s oboustrannými vestibulárními schwannomy. Při chirurgickém odstranění tumorů dochází k oboustrannému porušení funkce a často i integrity sluchového nervu, proto lze po ablaci nádoru aplikovat v jedné době sluchovou kmenovou neuroprotézu. Implantovaní používají neuroprotézu většinou jako pomůcku při odezírání, výjimečně jsou schopni rozumět řeči i bez zrakové kontroly. Program implantace kmenových neuroprotéz byl v České republice zahájen v roce 1999. Šlo o vůbec první implantaci ABI ve střední Evropě. Od této doby do současnosti byla sluchová kmenová neuroprotéza operována celkem u 5 pacientů, z nichž první čtyři pacienti používají neuroprotézu delší dobu. U poslední operované nebyl dosud zapojen řečový procesor vzhledem ke krátké době, která uplynula od operace. Závěry. Lze konstatovat, že u všech operovaných je kmenová neuroprotéza přínosem. U jednoho pacienta lze hovořit o signifikantnímpřínosu, neboť dokáže rozumět řeči bez zrakových vodítek, ostatní operovaní používají neuroprotézu jako pomůcku při odezírání. U jedné nemocné je efekt implantátu výrazně omezen motorickým hendikapem po resekci větší částí mozečku. Nemocná ABI sice používá, kontakt s ní je však velmi obtížný.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; hluchota; dospělí; Evoked Potentials, Auditory; Female; kochleární implantace; Electrodes, Implanted; Adult; Prostheses and Implants; sluchové evokované potenciály; ženské pohlaví; neurofibromatóza 2; lidé; Deafness; Cochlear Implantation; Neurofibromatosis 2; neurilemom; Research Support as Topic; Male; implantované elektrody; protézy a implantáty; mužské pohlaví; Neurilemmoma; Humans