Nízkoinvazívna ventilácia hypoventilačných stavov - Donič, Viliam; Tomori, Zoltán; Török, P; Vyšehradský, Robert (Studia pneumologica et phtiseologica, 2001)
Chronické obštrukčné a reštrikčné choroby dýchacieho ústrojenstva často vedú k respiračnej insuficiencii (RI), ktorá v pokročilom štádiu vyžaduje dlhodobú oxygenoterapiu alebo ventilačnú podporu. U pacientov s RI a hypoventiláciou, u ktorých je pokles Sa02pod 80 % cez deň, sa zvyčajne indikuje dlhodobá oxygenoterapia. Všetky hypoventilačné stavy sa však zhoršujú v spánku následkom odpadnutia stimulačného účinku bdelého stavu na dýchame a zníženia citlivosti centrálnych chemoreceptorov na CO2. Ventilačná podpora je indikovaná najmä pri súčasnom výskyte spánkových porúch dýchania, keď značný pokles tonusu dýchacích svalov, najmä v REM-spánku, má za následok výraznú hypoventiláciu a hypoxémiu. Respiračná dekompenzácia v spánku sa nezriedka vyskytuje aj u pacientov, u ktorých SaO2 cez deň nepoklesne pod 80 % a nie je bežne indikovaná oxygenoterapia cez deň, ale ventilačná podpora v noci. V článku sa rozoberajú výhody a nevýhody rôznych nízko invazívnych spôsobov ventilačnej podpory vhodných pre pacientov v intenzívnej, intermediálnej, respektíve domácej liečbe.
Keywords: plicní ventilace; masky; High-Frequency Ventilation; Ventilators, Mechanical; mechanické ventilátory; syndromy spánkové apnoe; vysokofrekvenční ventilace; respirační insuficience; Pulmonary Ventilation; Masks; Sleep Apnea Syndromes; Respiratory Insufficiency