Kontrola tuberkulózy v Slovenskej republike. Výsledky a perspektíva - Bajan, Anton; Trenkler, J (Studia pneumologica et phtiseologica, 2001)
Tuberkulóza na Slovensku zaznamenala svoj nepriaznivý vrchol na začiatku 20. storočia. Významnú zmenu situácie v jej kontrole prináša až obdobie po 2. svetovej vojne. Komplex opatrení, ktoré sa realizovali v rokoch 1948-1955, ovplyvnili jednoznačne v pozitívnom zmysle vývoj epidemiologických ukazovateľov tuberkulózy na Slovensku. V konfrontácii s ostatnými krajinami strednej a východnej Európy hodnotí WHO jej vývoj pozitívne a zaraduje Slovensko na popredné miesto v tejto oblasti. V perspektívnom vývoji bude potrebné aj naďalej zabezpečoval náš program kontroly tuberkulózy na jednotlivých úsekoch, najmä prevencie a liečby, v intenciách WHO v súčasných zmenených podmienkach.
Keywords: Communicable Disease Control; Slovakia; Incidence; Tuberculosis; lidé; Slovenská republika; plicní tuberkulóza; incidence; kontrola infekčních nemocí; tuberkulóza; Tuberculosis, Pulmonary; Humans