Záťažové testy u pacientov s nekorigovanou transpozíciou veľkých ciev po Senningovej operácii - Martanovič, Pavol; Balažová, Eva; Hupka, Vladimír (Studia pneumologica et phtiseologica, 2001)
Senningova operácia je paliatívna operácia nekorigovanej transpozície veľkých ciev, ktorá je bez chirurgickej liečby nezlučiteľná s dlhodobým prežívaním. Nevýhodou riešenia je pravá komora v pozícii systémovej komory a početné supraventrikulárne poruchy rytmu, najmä dysfunkcia sinoatriálneho uzla. Záťažovým testom sme vyšetrili 12 chlapcov a 5 dievčat s transpozíciou veľkých ciev po operácii podľa Senninga. Pacienti boli vo veku 7 až 16 rokov, priemerne 11,8 roka, bez subjektívnych ťažkostí. Použili sme metódu bicyklovej ergometrie so záťažovým protokolom podľa Jamesa. Vyhodnocovali sme toleranciu vyšetrovaných na záťaž určením indexu funkčnej aeróbnej kapacity a počas vyšetrenia sme zaznamenávali poruchy srdcového rytmu. U 9 pacientov sme zistili zníženú toleranciu na záťaž a žiadny vyšetrený pacient nedosiahol počas maximálnej záťaže normu maximálnej srdcovej frekvencie. Obraz dysfunkcie sinoatriálneho uzla malo na začiatku testu 10 pacientov. Iba u jedného pacienta sa pri maximálnej záťaži neobnovil sínusový rytmus. U tohto pacienta sa aj dalšími vyšetreniami potvrdila závažná porucha sinoatriálneho uzla a má implantovaný kardiostimulátor. Záťažové vyšetrenie je vhodný test na zhodnotenie závažnosti porúch rytmu a na preverenie fyzickej zdatnosti pacientov po Senningovej operácii.
Keywords: Transposition of Great Vessels; mladiství; Pacemaker, Artificial; Vascular Surgical Procedures; Child; Humans; Adolescent; ženské pohlaví; mužské pohlaví; pooperační komplikace; výkony cévní chirurgie; srdeční frekvence; zátěžový test; kardiostimulátor; Heart Rate; Male; dítě; lidé; transpozice velkých cév; Sinoatrial Node; Postoperative Complications; Exercise Test; nodus sinuatrialis; Female