Účinek aplikace Syntophyllinu na ultrastrukturu epitelu dýchacích cest - Konrádová, Václava; Uhlík, Jiří; Vajner, Luděk; Zocová, Jarmila (Studia pneumologica et phtiseologica, 2001)
V experimentu byl studován účinek i. v. aplikace aminophyllinu v dávce 5 mg/kg hmotnosti na ultrastrukturu buněk epitelu dýchacích cest. I. v. podání aminophyllinu velmi výrazně stimulovalo pohárkové buňky epitelu a zároveň je i poškozovalo. Reakce sekrečních elementů byla velmi rychlá. Po urychleném vyprázdnění sekretu 90,7 ±1,7 % buněk degenerovalo a bylo z epitelu odstraněno. V epitelu tím byla stimulována masivní diferenciace nových sekrečních elementu, která vyústila v následnou hyperplázii pohárkových buněk s tvorbou intraepitelových hlenových žlázek. Ve srovnání se sekrečními elementy byly rasinkové buňky postiženy méně. Nad epitelem jsme nalezli lehce alterovaný řasinkový lem. V popředí nálezu byl v prvé fázi výrazný poWes počtu kinocilií na 4,8 ± 0,6/μm². Kinocilie byly po celé sledované Období prevazne intaktní. Pouze v prvé fázi po aplikaci se zastoupení alterovaných řasinek statisticky významně zvýšilo na 4,0 ± 0,6 %. V oblasti alterovaného řasinkového lemu se 15 min po aplikaci jako známka narušení samočisticí schopnosti epitelu objevilo velké množství kondenzovaného sekretu.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; cilie; Trachea; Animals; epitel; Epithelium; Aminophylline; Rabbits; králíci; Research Support as Topic; zvířata; Cilia; Bronchodilator Agents; trachea; bronchodilatancia; aminofylin