Možnosti nechirurgickej liečby benígnych stenóz veľkých dýchacích ciest - Jonner, Imrich; Pobočík, M; Janíková, M (Studia pneumologica et phtiseologica, 2001)
V práci autori prezentujú súbor 31 pacientov, u ktorých boU v rokoch 1997-2000 zavedené endobronchiálne protézy, pričom sa osobitne zameriavajú na súbor pacientov, ktorí sa podrobili stentovaniu pre benígne stenózy. Autori hodnotia indikácie, použité stenty, ako i prácu s nimi a dosiahnuté výsledky vrátane nežiaducich účinkov po zavedení stentu. Konštatujú, že stentovanie v indikovaných prípadoch efektívne odstraňuje stenózy vo veľkých dýchacích cestách pri malých nežiaducich účinkoch. Žiaden pacient po zavedení stentu nezomrel.
Keywords: Silicones; Tracheal Stenosis; bronchiální nemoci; lidé; bronchoskopie; výsledek terapie; Bronchial Diseases; Bronchoscopy; Stents; Treatment Outcome; silikony; stenóza průdušnice; stenty; Humans