Molekulárno-biologické mechanizmy rezistencie M. tuberculosis na antituberkulotiká I. Rezistencia na INH - Dudáš, Marek; Štubňa, Ján; Kalina, Ivan (Studia pneumologica et phtiseologica, 2001)
Cieľom štúdie je podať krátky aktuálny prehľad v oblasti molekulových mechanizmov rezistencie M. tuberculosis na antiobiotiká. Práca sumarizuje celosvetové literárne poznatky za roky 1997 až 2000 získané z pôvodných vedeckých prác vyhľadaných systematickým rešeršovaním. Vzhľadom na značný rozsah informácií sme štúdiu rozdelili na tematické celky. V tejto prvej časti sa zaoberáme rezistenciou na hydrazid kyseliny izonikotínovej, INH. Text je spracovaný so zameraním na globálne pochopenie a využitie poznatkov získaných sekvenovaním a analýzou celého mykobakteriálneho genómu pri zavádzaní metód molekulovej genetiky, najmä polymerázovej reťazovej reakcie, v bežnej zdravotníckej diagnostike.
Keywords: Isonicotinic Acids; genom bakteriální; antituberkulotika; kyseliny isonikotinové; lidé; Genome, Bacterial; Mycobacterium tuberculosis; Drug Resistance, Microbial; polymerázová řetězová reakce; Antitubercular Agents; Humans; Polymerase Chain Reaction; antibiotická rezistence