Plicní komplikace u pacienta s bronchogenním karcinomem - Jakubíková, Lenka; Pálková, Ivana; Skřičková, Jana; Merta, Zdeněk (Studia pneumologica et phtiseologica, 2001)
Autoři ve svém sdělení poukazují na možný vznik tuberkulózního zánětlivého onemocnění plic u pacienta s bronchogenním karcinomem imunosuprimovaného cytostatickou léčbou i kortikoterapií. Zdůrazňují tak možnost zhoršení rentgenového nálezu, kdy příčinou nemusí být progrese samotného bronchogenního karcinomu, ale právě zánětlivé onemocnění komplikující průběh základní choroby.
Keywords: Diagnostic Techniques and Procedures; Humans; diagnóza; Tuberculosis, Pulmonary; plicní tuberkulóza; lidé; hormony kůry nadledvin; Adrenal Cortex Hormones; Infections; antibakteriální látky; bronchogenní karcinom; protokoly protinádorové kombinované chemoterapie; lidé středního věku; Male; Diagnosis; Carcinoma, Bronchogenic; diagnostické techniky a postupy; infekce; Middle Aged; mužské pohlaví; Anti-Bacterial Agents; Antineoplastic Combined Chemotherapy Protocols