Využití penetrometrie při hodnocení sypnosti a struktury práškových látek - Zatloukal, Zdenek (Česká a slovenská farmacie, 2003)
U velikostních frakcí chloridu sodného, chloridu draselného, citronanu sodného a citronanu draselnéhoje sledována použitelnost modifikované penetrometrie a jsou hledány významné souvislostis obvykle používanými charakteristikami sypnosti a struktury práškových látek. Dosažení dostatečněreprodukovatelných výsledků bez nutnosti konsolidace umožnilo systematické studium vzájemnýchvztahů mezi vlastnostmi. Pomocí faktorové analýzy byla prokázána souvislost mezipenetrometrií, rychlostí sypání v objemovém vyjádření a Kawakita-konstantou. Pro vícerozměrnoulineární regresi k odhadu penetrometrie klesá význam sledovaných vlastností v pořadí Kawakitakonstanta> sypná hmotnost volná > celková porozita > rychlost sypání v objemovém vyjádření >rychlost sypání v hmotnostním vyjádření. Nejdůležitějším poznatkem je závislost penetrometrie nakombinaci sypné hustoty volné a Kawakita-konstanty.
Keywords: prášky, zásypy, pudry; Powders; Potassium Chloride; Sodium Chloride; Multivariate Analysis; kyselina citronová; chlorid draselný; Citric Acid; multivariační analýza; Particle Size; chlorid sodný; velikost částic