Vplyv sacharidových častí v teikoplanínovej stacionárnej fáze na separáciu niektorých enantiomérov fenylkarbámového typu metódou HPLC - Rojkovičová, T; Lehotay, Jozef; Čižmárik, Jozef (Česká a slovenská farmacie, 2003)
V práci sa prezentujú výsledky získané pri použití dvoch chirálnych stacionárnych fáz (CSP),založených na báze makromolekulového antibiotika – teikoplanín s obsahom sacharidových častí(CHIROBIOTIC T) a teikoplanín bez sacharidových častí (CHIROBIOTIC TAG). Študovali saracemické zmesi 1-metyl-2-piperidínoetylesterov 2-, 3- a 4-alkoxyfenylkarbámových kyselín. Skúmalisa interakcie medzi separovanými látkami a CSP, vplyv separácie študovaných enantiomérovna hodnotu rozlišovacieho faktora (Rij) pri dodržaní rovnakých chromatografických podmienokmetódou vysokoúčinnej kvapalinovej chromatografie (HPLC). Na základe dosiahnutých výsledkovmožno konštatovať, že pre látky typu 1-metyl-2-piperidínoetylesterov 2-, 3- a 4-alkoxyfenylkarbámovýchkyselín je výhodnejšia CSP-CHIROBIOTIC TAG, pretože neobsahuje sacharidovú časť.Týmsa znižuje pravdepodobnosť nepolárnych interakcií, ktoré majú negatívny vplyv na hodnotu Rij.
Keywords: fenylmočovinové sloučeniny; anestetika lokální; Teicoplanin; vysokoúčinná kapalinová chromatografie; Chromatography, High Pressure Liquid; Phenylurea Compounds; Anesthetics, Local; teikoplanin