Účinok suprainhibičných koncentrácií aminoglykozidov na Stenotrophomonas maltophilia - Pivovarová, Zuzana (Klinická mikrobiologie a infekční lékařství, 2003)
Význam gramnegatívnej baktérie Stenotrophomonas maltopbilia, spôsobujúcej infekcie u imunodeficientních pacientov, v poslednej dobe vzrastá hlavne kvôli prirodzenej rezistencii voči mnohým antimikróbnym látkam. Cieľom štúdie bolo zistiť postantibiotický účinok (PAE) vybraných aminoglykozidov a charakterizovať jeho pôsobenie na niektoré biologické vlastnosti klinických izolátor S. maltophilia. PAE sa určil použitím suprainhibičných koncentrácií 2x a 4x minimálna inhibičná koncentrácia (MIC) amikacínu, netilmicínu a tobramycínu pri 37 °C 24 h v Mulerovom-Hintonovom bujóne (MHB). Metódou adherencie na xylén a soľnoagregačným testom sa stanovila povrchová hydrofobicita buniek S. malíophilia, dalei sa hodnotila motilita a produkcia lipázy u testovaných kmeňov. Najdlhší PAE – priemerne 2 h indukoval netilmicín u kmeňa č. 5 777. Aminoglykozidy v suprainhibičných koncentráciách neovplyvnili výraznejšie povrchovú hydrofobicitu ani motilitu u testovaných kmeňov. Netilmicín najvýraznejšie inhiboval produkciu lipázy v koncentrácii 4x MIC u kmeňa č. 27 823. Zistené účinky suprainhibičných koncentrácií aminoglykozidov na S. ma/tophiiia boli všeobecne nižšie jako při iných gramnegatívnych baktériách.
Keywords: In Vitro Techniques; Aminoglycosides; tobramycin; techniky in vitro; Netilmicin; Amikacin; netilmicin; Tobramycin; Stenotrophomonas maltophilia; amikacin; aminoglykosidy