Možné psychiatrické komplikace imunosupresivní léčby u transplantovaných nemocných - Večeřová-Procházková, Alena; Honzák, Radkin (Praktický lékař, 2003)
Nezbytnou součástí léčebného režimu pacientů po transplantaci orgánu či tkáně jsou imunosupresivní léky. Vedle svého žádoucího účinku mají i řadu farmakologických účinků nežádoucích, mezi něž patří nejen přímé neurotoxické působení, ale také interakce s některými dalšími preparáty v metabolismu zajišťovaném systémem CYP 450. V článku jsou probrány psychiatrické komplikace po podání prednisonu, cyklosporinu a dalších imunosupresiv. Jsou uvedeny i nejnovější terapeutické možnosti.
Keywords: Mental Disorders; Azathioprine; imunosupresiva; azathioprin; Prednisone; systém (enzymů) cytochromů P-450; AZAMUN; transplantace orgánů; FK 506; prednison; Cyclosporine; CONSUPREN; SANDIMUN; cyklosporin; Immunosuppressive Agents; Cytochrome P-450 Enzyme System; Humans; duševní poruchy; IMURAN; Organ Transplantation; lidé