Stanovisko osob s postižením k bioetice a k lidským právům (aneb Jak učit lékařskou etiku) - Munzarová, Marta (Praktický lékař, 2003)
Mezinárodní sdružení osob s postižením (DPI), organizace zabývající se ochranou práv těchto osob a podporou jejich plného a rovnocenného uplatnění ve společnosti, vydalo stanovisko o bioetice a lidských právech s názvem: „Osoby s postižením mluví o nové genetice“. Text tohoto prohlášení je komentován v rámci širšího pohledu na současnou „bioetickou“ arénu. Pozornost je pak věnována především požadavku DPI na všeobsahující program školení všech zdravotnických a sociálních pracovníků z pohledu rovnosti postižených. Otázky, jak vyučovat lékařskou etiku v tomto kontextu, jsou podrobně diskutovány.
Keywords: Human Rights; vyučování; bioetika; Persons with Disabilities; Bioethics; Ethics, Medical; lidé; Faculty, Medical; Teaching; postižení; lékařská etika; akademický sbor lékařské fakulty; Humans; lidská práva