Celiakie a poruchy plodnosti u žen - Machač, Štěpán; Kolek, Antonín; Dostál, Jiří; Procházka, Martin; Oborná, Ivana; Březinová, Jana; Svobodová, M; Kudela, M (Česká gynekologie, 2003)
Cíl práce: Zjistit incidenci subklinických forem celiakie u pacientek s poruchou plodnosti.Typ studie: Screeningové vyšetření.Název a sídlo pracoviště: Gynekologicko – porodnická klinika FN a LF Univerzity Palackého, Olomouc.Metodika: Do souboru bylo zahrnuto 137 pacientek poradny pro poruchy plodnosti. Byly rozdělenydo dvou skupin, na pacientky sterilní a pacientky s opakovaným potrácením (infertilní). U všechbyl proveden screening celiakie stanovením hladiny protilátek proti tkáňové transglutamináze(tTGA) v séru.Pozitivní výsledek byl potvrzen vyšetřením sérové hladiny protilátek proti endomysiu(EmA) a definitivní diagnóza němé celiakie byla následně stanovena enterobiopsií.Výsledky: V našem souboru byla celiakie diagnostikována u dvou sterilních pacientek (1,67 %).U jedné byla biopsií potvrzena němá forma tohoto onemocnění, ve druhém případě bez biopsieforma latentní. U infertilních pacientek jsme pozitivní nález při screeningovém vyšetření nezaznamenali.Závěr: Potvrdili jsme zvýšenou incidenci subklinické formy celiakie u sterilních pacientek.
Keywords: Humans; protilátky; ženská infertilita; Biopsy; lidé; Transglutaminases; Antibodies; transglutaminasy; Celiac Disease; Female; Infertility, Female; Enzyme-Linked Immunosorbent Assay; Adult; dospělí; plošný screening; ELISA; biopsie; Mass Screening; celiakie; ženské pohlaví