Hodnotenie rizika liekov vo vzťahu k jeho percepcii - Kriška, Milan; Payer, Juraj; Novák, Igor; Ježová, Daniela (Klinická farmakologie a farmacie, 2003)
Práca sa zaoberá hodnotením rizika liekov s dôrazom na skupinu psychofarmák. Autori hodnotia percepciu rizika v súvislosti s faktormi ovplyvňujúcimi preskripciu liekov a so systémom monitorovania nežiaducich účinkov v medicínskej praxi. Poukazujú na nízku frekvenciu hlásením nežiaducich účinkov v Slovenskej republike, kde pretrváva v spontánnom monitorovaní veľmi nízka aktivita psychiatrov a neurológov. Analyzujú niektoré príčiny nízkej percepcie rizika liekov a hľadajú možnosti prevencie.
Keywords: Psychotropic Drugs; Drug Evaluation; systémy pro sběr zpráv o nežádoucích účincích léků; psychotropní léky; Drug Monitoring; hodnocení léčiv; Risk; percepce; Perception; riziko; Adverse Drug Reaction Reporting Systems; monitorování léčiv