Roztroušená skleróza mozkomíšní a magnetická rezonance - Vaněčková, Manuela; Obenberger, Jiří; Krásenský, J; Kubala Havrdová, Eva; Viták, Tomáš; Peterová, Věra; Daneš, Jan; Seidl, Zdeněk (Časopis lékařů českých, 2003)
Roztroušená skleróza mozkomíšní je demyelinizační onemocnění, které je řazeno mezi autoimunitní choroby. Diagnostika se opírá o klinické vyšetření a pomocné vyšetřovací metody (magnetická rezonance, vyšetření likvoru a evokované potenciály). Magnetická rezonance má největší význam z paraklinických vyšetření, a to jak pro její diagnostiku, tak i pro monitoraci průběhu onemocnění a léčby. Obraz roztroušené sklerózy v magnetické rezonanci není specifický, pro její diagnostiku je v současné době požadováno splnění kritérií dle McDonalda. Ukazuje se, že magnetická rezonance je více citlivá k progresi onemocnění než klinické vyšetření. Na monitoraci se v současnosti užívají nové techniky zpracování záznamu. Pomocí softwaru je automaticky vyhodnocován objem ložisek v T2 i T1 váženém obraze – tzv. lesion load, který je sledován v průběhu léčby pacienta. Dále se určuje objem mozkové tkáně pro sledování progrese atrofie. Cílem všech novýchmetodik na zpracování záznamuMR je najít spolehlivou techniku monitorace a především schopnost predikce progrese onemocnění.
Keywords: Software; Magnetic Resonance Imaging; kontrastní látky; software; magnetická rezonanční tomografie; Humans; diferenciální diagnóza; Multiple Sclerosis; Disease Progression; Research Support as Topic; Contrast Media; Female; finanční podpora výzkumu jako téma; dospělí; Diagnosis, Differential; lidé; Adult; ženské pohlaví; roztroušená skleróza; Male; progrese nemoci; mužské pohlaví