Glutamin u nemocných v kritickém stavu - Novák, Ivan; Matějovič, Martin; Rokyta, Richard; Kroužecký, Aleš (Anesteziologie a intenzivní medicína, 2003)
Glutamin je aminokyselina s nejvyšší plasmatickou hladinou, která je základním energetickým substrátem pro lymfocyty, enterocyty a neutrofily. Tato aminokyselina hraje rovněž velmi důležitou roli v metabolismu aminokyselin a glukózy. Deficit glutaminu je běžný zejména u nemocných, kteří jsou v kritické stavu několik dnů, a může vést k poruchám imunity a ke zvýšenému riziku infekcí. Přibývá důkazů, že glutamin samotný nebo v kombinaci s ostatními imunonutrienty může mít pozitivní vliv na klinický výsledek a incidenci infekčních komplikací u kriticky nemocných. Glutaminem obohacená výživa nemusí však pouze redukovat incidenci infekcí na jednotce intenzivní péče, ale může být i velmi cenná v léčbě kriticky nemocných, u kterých je riziko opakovaných infekcí a tím snižovat riziko úmrtí z infekcí nebo multiorgánového selhání.
Keywords: glutamin; imunizace; Enteral Nutrition; infekce; Glutamine; Infections; enterální výživa; péče o pacienty v kritickém stavu; Immunization; Critical Care