Chirurgická léčba bronchopulmonálního karcinoidu - Fiala, Pavel; Petrášková, K; Černohorský, Stanislav; Zatloukal, Petr; Pátek, Jiří; Bartošová, H; Moučková, M; Křepela, Evžen (Studia pneumologica et phtiseologica, 2002)
Cilem práce bylo vyhodnoceni výsledků chirurgické léčby nemocných s typickým a atypickým karcinoidem v bronchopulmonální lokalizaci. Retrospektivní studie byla založena na sledováni souboru 87 nemocných, kteří byli operováni pro karcinoid na Klinice pneumologie a hrudní chirurgie 3. LF UK v Praze na Bulovce v letech 1985-2000. Vyhodnocována byla symptomatologle onemocnění, predoperačni diagnostika, typ operačního výkonu, staging onemocnění a výsledky operační léčby. Průměrný věk nemocných byl 46,2 roků, v souboru převažovaly ženy, hlavním příznakem onemocnění byly zánětlivé komplikace. Karcinoidový syndrom nebyl zjištěn u žádného nemocného. Nejvíce nemocných bylo operováno s centrální formou nádoru (n = 65). Předoperačně byla mikromorfologická diagnóza stanovena u 75,4 % nemocných s centrální formou karcinoidu. U nemocných s periferním nádorem nebyla stanovena u žádného nemocného. Nejčastějším operačním výkonem byly lobektomie (n = 45) event. bronchoplastická operace (n = 22). Pneumonektomle byla provedena u 5 nemocných. Histologicky byl ověřen typický karcinoid v 82,8 % a atypický karcinoid v 17,2 %. Hlstologlcké vyšetření hilových a medlastlnálních uzlin bylo hodnoceno u 75 nemocných. N1 uzliny byly postiženy u typického karcinoidu I u atypického karcinoidu ve 21 % případů, N2 uzliny byly postiženy u typického karcinoidu v 8 %, u atypického karcinoidu ve 20 %. Pooperační doba byla komplikována atelektázou u 5tl nemocných, jeden nemocný zemřel na embolii a. pulmonalis. Pětúeté přežívání bylo hodnoceno u 50ti nemocných operovaných do konce roku 1995. Z tohoto souboru nemocných zemřeli 3 nemocní. Přežití 5 let bylo 94 %.
Keywords: bronchoskopie; Pulmonary Surgical Procedures; nádory plic; finanční podpora výzkumu jako téma; Postoperative Complications; Lung Neoplasms; karcinoid; pooperační komplikace; příznaky a symptomy; Humans; Signs and Symptoms; lidé; chirurgie plic; Research Support as Topic; Carcinoid Tumor; Bronchoscopy